Behandeling van Angst door een psycholoog

Angst is een natuurlijk verschijnsel dat je lichamelijk klaarmaakt voor naderend gevaar. Maar veel mensen kunnen last krijgen van angsten. Omdat de angst te groot wordt, geen signalerende functie meer heeft maar juist de overhand neemt en niet meer rationeel is.

Wat we vaak zien: je angst houdt je gegijzeld. En tegelijkertijd, diezelfde angst is je anker, je veilige thuis, waar je alles begrijpt en de wereld een orde kent die je kunt overzien. Jouw relatie met je angst is dan ook heel dubbel. Ja, hebt misschien zelfs angst voor jezelf-zonder-angst.

Soorten angsten

Angstklachten zijn er in alle soorten en maten. Voor alles dat bestaat en ook heel veel dingen die niet bestaan, zijn mensen die er bang voor kunnen zijn. Dat levert soms moeilijke woorden op als selenofobie (angst voor de maan), ablutofobie (de angst om te douchen of in bad te gaan) of hippopotomonstrosesquippedaliofobie (ironisch genoeg de angst voor lange woorden).
Als je er geen last van hebt kan het misschien raar klinken, maar iedereen met een gerichte angstklacht weet hoe écht, hoe overweldigend en allesomvattend zo’n angst kan zijn.

Drie angstgroepen

Er zijn grofweg drie angstgroepen:

  • Gerichte angst – je bent bang voor iets
  • Geen echte richting – je bent bang, bezorgd, je piekert veel. Je bent niet zozeer bang voor een ding of een specifieke situatie maar je bent altijd bezorgd.
  • Een variatie op eerder genoemden -aan de angst zijn dwangmatige handelingen of gedachten gekoppeld. Soms gaan angstklachten gepaard met paniekaanvallen.

Behandeling angststoornissen – wat kan je er aan doen?

Angsten zijn gelukkig erg goed te behandelen. We horen van veel cliënten terug hoe snel er al (enige) opluchting is. Blijf daarom ook niet te lang in je angsten hangen: je angsten zijn goed te verhelpen en we kunnen je veel meegeven dat je helpt met je angsten omgaan. Zo wordt jij weer baas over je gedachten, je gedrag en je angsten.

Stapje voor stapje gaat het beter

Er zijn veel manieren om angstklachten te behandelen. Een van de meest voorkomende is (of is gebaseerd op) cognitieve gedragstherapie; dat wil zeggen de behandeling van je gedachten (cognities) & je gedrag. Die therapie helpt je heel concreet bepaalde automatische reacties tussen je gedachten, je gevoel en je gedrag te onderzoeken én waar je wilt te veranderen.
Stapje voor stapje help je jezelf van je angst weg te groeien. Tegelijkertijd benaderen we de angst ook van de andere kant, als iets dat je houvast geeft in je leven; en wat er gebeurt als die houvast wegvalt.

Heb je vragen over angstklachten?

Neem dan even een kijkje op het angst forum: www.angstpsychologen.nl. Je kunt hier anoniem je angst-vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen, waaronder ik zelf.

Contact met Psycholoog Groningen

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Je kunt ons altijd bellen, wij geven je graag advies en helpen je bij het vinden van een goede psycholoog. Onze psychologen hebben vaak geen wachtlijst, dus je bent snel geholpen. Bel ons op 050-2110435.